Iedereen is anders en daarom is iedereen hetzelfde en dat is mooi!

Al 12 jaar doet Malika onderhoud in KOCA.

Eigenlijk was ze van plan om een jaar te blijven, maar buiten het feit dat ze ‘achter de hoek’ woont, weet ze dat ze nergens anders deze sfeer kan vinden.

Tijdens haar studie liep ze stage bij verschillende bedrijven, scholen en ziekenhuizen, maar nergens voelde ze wat ze hier ervaart.
Het lachen.
Het plezier.

 

Wanneer ze ziek is, vindt ze het vervelend dat ze niet kan gaan werken. Malika mist dan iets, maar ze kan niet omschrijven wat. Een gevoel…

 

Als mensen vragen waar ze werkt, dan antwoordt ze: ‘in een school met internaat’, want dat is KOCA voor haar.

Niets meer en niets minder en eigenlijk is dat ook zo want iedereen is hetzelfde voor Malika.

Autisme? ‘Ik kan dat niet zien hoor’, lacht ze.

Malika aan het werk in een klaslokaal

Malika heeft zelf geen kinderen maar ze heeft er wel altijd affiniteit mee gehad.

Haar oorspronkelijke idee was om een opleiding tot verzorgster te gaan doen en te gaan werken in een dagopvang, of als onthaalmoeder zoals haar twee schoonzussen, maar het bevalt haar in KOCA zo goed dat ze dat plan heeft laten varen en misschien heeft het ermee te maken dat ze ook continu omringd is door kinderen.

 

Korte praatjes die meestal niet verder gaan dan ‘Hallo, hoe is het?’, maar soms komen er verrassende dingen tevoorschijn op een dagelijkse dag wanneer ze met haar schoonmaakkar door de gangen wandelt en terwijl ze daaraan denkt, schiet ze in de lach.

Een leerling die haar opeens aansprak omdat hij even moest komen vertellen dat hij later een beroemd acteur zou worden en dat hem dat uiteraard zou lukken wat hij had autisme en dan ben je anders en dat kwam hem heel goed uit!

Iedereen is anders, is een mix van een andere cultuur, een andere religie, opgevoed met andere waarderen maar de basis is voor iedereen hetzelfde en zolang we blijven praten kunnen we samenwerken maar vooral samen lachen zonder daarbij onze eigen identiteit uit het oog te verliezen.

 

‘Iedereen is anders en daarom is iedereen hetzelfde en dat is mooi!’, en dan doet ze haar oortjes weer in en danst ze weg.